De ‘budget’ bruiloft
Trouwen: heerlijk, romantisch – het toppunt van de liefde vieren. Dat het ook een hoop kosten (en bijkomende zorgen) met zich meebrengt, moge duidelijk zijn. Maar wees niet getreurd, het hoeft namelijk geen vermogen te kosten! Een budget bruiloft klinkt misschien wat oneerbiedig, maar ook trouwen kan op budgetniveau. Hoe? Wij leggen het uit.
Laat het idee van een traditionele bruiloft los
Een traditionele bruiloft bestaat uit veel verschillende onderdelen. Van de ceremonie op een prachtige locatie (kerk?), trouwen bij de gemeente, een weddingplanner, een uitgebreide lunch, borrel, diner, feest, bruidsmeisjes, bloemen, taart, trouwauto’s, fotoshoots op locatie, een prachtige jurk en ga zo maar door. Het is logisch dat een bruiloft veel geld kan kosten, maar dit hoeft niet wanneer je onderdelen weglaat. Plannen en overleggen is essentieel. Zeker als de planning start in een periode van een pandemie. Stel daarom eerst samen een gastenlijst op. Dit geeft gelijk inzicht in de grootte van jullie bruiloft, en zo krijg je een beter beeld van jullie beoogde budget. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Onze beste budgettip: stel prioriteiten. Maak een duidelijk verschil tussen ‘essentials’ en ‘wensen’: welke ‘traditionele’ onderdelen kunnen jullie weglaten of anders invullen?
(Bijna) gratis trouwen
Van de locatie tot het inhuren van personeel en de ceremonie bij de gemeente: hoe later je in de week trouwt, hoe duurder het wordt. Gelukkig kun je in iedere gemeente ook gratis of eenvoudig trouwen. Voor Utrecht is dit op maandagochtend, om 10.00 of 10.30 uur, gratis, op het stadskantoor. De wachtlijst hiervoor is alleen wel tussen de 3 en 9 maanden, dus houdt hier rekening mee. Trouwen in het laagseizoen – de wintermaanden – is ook goedkoper. Elke plek is anders en zo kunnen prijzen tussen locaties en leveranciers fors verschillen. Vraag bij potentiële trouwlocaties offertes op, met alle aspecten los gerangschikt op de offerte. Zo weet je precies waar (en wat) je eventueel zou kunnen schrappen. Voor echte low budget trouwlocaties, neem hier een kijkje. Intieme mini-bruiloften zijn tegenwoordig ook helemaal hip, en veel locaties bieden daarom ook mini-bruiloftpakketten aan, waar alles voor bijvoorbeeld onder de 2000 euro geregeld is. Gewoon even naar de mogelijkheden vragen, dus!
Koopjes jagen
Ook bij (budget)trouwen geldt: wees slim en struin internet, beurzen, markten, marketplaces en winkels af voor koopjes! In het laagseizoen (vooral in de wintermaanden – het hoogseizoen voor trouwen loopt van mei tot september) zijn er altijd aanbiedingen. Denk hierbij ook vooral ‘out of the box’:
- Jurk/pak : kies je voor een jurk en/of pak van een vorig seizoen – dus niet de laatste trend – ben je veel goedkoper uit. Ook het kopen van een voorbeeldjurk van een designer, bepaalde boetiek of een outletjurk scheelt geld. Je zou er ook voor kunnen kiezen je jurk te verkopen na de grote dag, een tweedehands te kopen (en te laten vermaken) of geen ‘echte’ trouwjurk te kopen: door bij een zaak langs te gaan die avondkleding verkoopt.
- Bloemen: deze kun je last minute (vlak voor de bruiloft en aan het einde van de dag, als de markt bijna slut) op de markt halen (of bij de bloemenveiling zelf tegen gereduceerd tarief) en er zelf (of met hulp van een bekende met groene vingers) iets moois van maken.
- Trouwauto: ken je toevallig iemand in jullie omgeving met een mooie oldtimer die jullie zou kunnen rijden? Zo niet, huur geen auto bij een duur verhuurbedrijf, maar kijk vooral naar particulieren in de omgeving die hun wagen verhuren.
- Eten: waarom maak je niet (uiteraard met hulp van familie en vrienden) zelf een ‘lopend’ buffet? Catering inhuren is leuk, maar zorgt ook weer een grote hap uit het budget.
- Dansen in de woonkamer: mocht jullie huis en/of tuin (of dat van jullie ouders of goede vrienden) groot genoeg zijn, waarom geld uitgeven aan een locatie als jullie de perfecte locatie al gevonden hebben? Je moet de troep achteraf voor lief nemen, maar gezelliger wordt het bijna niet! Thuis geen ruimte? Wat dacht je van een park om de hoek? Wel even checken bij de gemeente wat wel/niet mag, vooral qua alcoholgebruik en geluidsoverlast voor de buurt.
Gebruik je netwerk!
Doe dingen zelf! Van bruidstaart tot corsages (mocht je dat willen), het bruidsboeket, uitnodigingen, bedankjes, tafelkaartjes, aankleding en save the dates. Bedenk wat je zelf zou kunnen maken en/of regelen, zonder daarvoor anderen te moeten betalen. Ja, het kost meer energie en tijd, maar scheelt wel in de kosten. Een weddingplanner kost misschien ook wel wat, maar kent wel alle deals, adressen en kneepjes van het vak, waardoor hij/zij zichzelf waarschijnlijk wel terugverdiend. En het is eigenlijk een no-brainer, maar gebruik jullie netwerk. Wie kennen jullie die op welke manier dan ook zou kunnen helpen? Een vriendin met bak skills die de taart zou willen maken? Een buurman met een bloemenzaak, een lege loods of een band? Een neefje dat graag plaatjes draait, of een vriend die fotografeert? Jullie netwerk is waardevol, wees dus niet bang om hulp te vragen en maak er dus zeker gebruik van!
Tot slot: wees creatief
Wanneer je tradities loslaat, openstaat voor hulp van anderen en ‘out of the box’ durft te denken, zul je merken dat je eindeloos door kunt gaan met besparen en alternatieven bedenken voor een perfecte, en allesbehalve saaie ‘budget’ bruiloft. Uitnodigingen kunnen ook in persoon gegeven worden in plaats van via de post (of zelfs via email), ‘verplicht’ mensen uitnodigen is echt niet nodig (die oudtante die je al 15 jaar niet gesproken hebt, of collega’s waar je niks mee hebt), als je alle gasten foto’s laat maken, hoef je geen fotograaf in te huren en zelf een muzieklijst samenstellen via Spotify is ook altijd een mogelijkheid. Leg jezelf niets op: de ‘mooiste dag van je leven’ mag wat kosten, maar dat hoeft het zeker niet. Have fun en vergeet vooral niet heel erg te genieten!
Laat een reactie achter